En grøn fortælling

En grøn fortælling

April 19, 2018

NYT LIV TIL GAMMELT YNDLINGSTØJ, DER GEMMER SIG BAGEST I SKABET

Skrevet af Pia Rathsach, stifter af GoGreen Copenhagen

Hvad stiller du op med alt dit gamle yndlingstøj? Tøj der ikke fejler noget, men måske er for småt, for stort eller bare forkert? Med en svag bævren afleverede jeg mit ”svært-at-give-slip-på-men-bruger-aldrig-tøj” til Nordic Tailors…  

Mit tøjskab er fyldt med yndlingstøj, jeg ikke længere bruger. Tøj som jeg har festet i, tøj jeg har fået af mine børn, tøj jeg har ”boet i” og følt mig vildt godt tilpas i. Tøjet fejler ingenting. Tiden og mig er bare løbet fra det, og jeg bruger det ALDRIG.

5 kg tøj du aldrig bruger 

Statistisk set er jeg ikke den eneste, der har det sådan. Rent faktisk har 30 procent af tøjet i vores garderober ikke været i brug i et år. Det ligger bare og fylder op på hylderne. Vi køber hver især ca. 16 kg tøj om året, men 5 kg af dette bliver liggende ubrugt i skabet.  

Stop spild af tøj omsat til forretningside

Det enorme tøjspild og ”brug og smid væk”-kultur blev opstarten på et nyt forretningskoncept, der har en vision om at ændre vores måde at (masse)forbruge – især vores tøj på. Nordic Tailors er et online skrædderi, der henter dit tøj, reparerer, tilpasser eller syr det helt om og afleverer det på adressen igen. 

Du kan med andre ord forny garderoben uden at købe nyt tøj. Og det var lige, hvad jeg gjorde med tre stykker tøj, jeg har en særlig relation til (lyder måske mærkeligt, men det har jeg altså). 

Hvad nu, hvis de klipper forkert?  

Når du bestiller en Renew hos Nordic Tailors, henter de selv tøjet, hvorefter en skrædder klipper, tilpasser, syr om eller redesigner tøjet efter dine egne ideer. Har du ikke selv en ide om, hvad der kan gøre dit tøj værdigt til et nyt liv, kan de også hjælpe med det. Efter cirka 48 timer er tøjet færdigt -og du har fået nyt tøj uden at røre en finger.

Det er en ret nem måde at genbruge ressourcerne på, og det føles rigtig godt at give nyt liv til sit gamle yndlingstøj. Min største frygt (måske stærkt ord i denne sammenhæng) var at ”hvad nu, hvis de klipper forkert?” Det var jo yndlingstøjet med en god historie. Uanset om jeg brugte det eller ej. 

Men det gjorde de selvfølgelig ikke. Og jeg har fået tre stykker nyt yndlingstøj tilbage, som jeg igen har lyst til at gå i og allerede har haft på flere gange. Det giver ikke mening at have tøj liggende bagest i skabet år efter år. Så hvis du ikke selv er snild på fingrene eller har en mor, der kan redde dit ubrugte tøj, så er ideen hermed givet videre! Længe leve yndlingstøjet! 

Før: Jeg er ikke lige så tynd som ginen her, så når jeg har nederdelen på, ligner jeg en ballon. Kan godt li’ looket, men den kom aldrig på, fordi jeg følte mig alt for stor i den. 

Jeg havde en ide om, at hvis linningen i elastik blev udskiftet med en fast linning, læg og lynlås ville balloneffekten forsvinde.  Den nye linning blev fremstillet af blåt overskuds-cowboy’er, og lynlåsen var også én, der var i overskud fra noget andet tøj.

Efter: Og wupti. Jeg har fået en ny nederdel, jeg føler mig rigtig godt tilpas i og til dato har haft på 5 gange. En ny yndling er født.

Før: En af de første meget fine ting, jeg fik i fødselsdags gave af mine voksne børn. Den var yndling i mange år, men endte bagest i skabet, fordi den ”sad lidt for stort”. Og oplæg på ærmer og skulder var svære at styre.

Proces: Jeg forestiller mig, at det har været svært at klippe og sy i min fine skjorte, fordi stoffet er helt tyndt, fint og blødt. Den store krave og opsmøget på ærmerne blev fjernet, og skjorten fik ny krave. Samtidig blev den også lagt ind i begge sider ved at få ekstra læg i ryggen.  

Efter: Det bli’r min nye sommeryndling. Let og luftig til den varme sommer, vi med garanti for i år, fordi vi er blevet snydt de sidste mange år.


Bonus info: 

Nordic Tailors er et online skrædderi med designere, der forandrer det tøj, du ikke længere bruger. De henter dit tøj på adressen, syr om, reparerer, tilpasser eller redesigner efter dine ønsker og afleverer det igen på adressen. Så det er nyt tøj – uden at du behøver at gøre andet end fortælle, hvordan du gerne vil have det. 

Er du blevet inspireret, så se mere om Nordic Tailers her: 

https://nordictailors.com/


Derfor er det godt for miljøet, når tøjet har lang levetid

Når vi smider tøj væk, som stadig har omkring 80% af sin levetid tilbage, smider vi samtidig de ressourcer ud, som ellers kunne være benyttet igen. F.eks. så forbruger 1 kilo færdigt tekstil i gennemsnit 1 kilo kemikalier og 350 liter vand. Dette ene kilo udleder samtidig 15 kilo CO2. Ved at genbruge det samme stof 

og det samme tøj, sparer vi miljøet for disse miljømæssige ressourcer. Derfor giver det rigtig god mening at tilpasse det tøj, vi ikke bruger, fordi vi automatisk beholder det længere og bruger det mere.
Se også i Lad os inspirere dig

Do it yourself - Hul i bukser
Do it yourself - Hul i bukser

September 01, 2018

Læse mere

Skrædderservice til kontoret
Skrædderservice til kontoret

Juli 19, 2018

Læse mere

The Fashion Footprint
The Fashion Footprint

Juli 13, 2018

Læse mere

Måleguide

Du kan helt selv tage dine mål til din Renew.
Vores måleguide herunder kan hjælpe dig til at tage de præcise mål.

Størrelsesguide

Alle mål tages med et målebånd, direkte på kroppen

Kvinde

A

Brystvidde - Mål rundt om ryggen, hvor brystet er størst. Gerne med Bh.

B

Talje - Mål der hvor du er smallest.

C

Hoftevidde - Mål der hvor du er bredest

D

Benlængde - Mål fra skridtet til gulvet.

E

Højde - Mål fra hovede til gulvet. Lettest mod en væg.

F

Hovedomkreds - Mål rundt om hovedet.Størrelsesguide

Alle mål tages med et målebånd, direkte på kroppen

Mand

A

Hals - Mål på det bredeste sted.

B

Brystvidde- Mål rundt om ryggen, under armene.

C

Talje - Mål der hvor du er smallest.

D

Benlængde - Mål fra skridtet til gulvet.

E

Ryg - Mål fra nakken til der, hvor din ryg stopper.

F

Ærme - Mål udvendigt fra skuldre til håndled.Størrelsesguide 

Alle mål tages med et målebånd, direkte på kroppen

Barn

A

Brystvidde- Mål rundt om ryggen, under armene.

B

Talje - Mål der hvor taljen er smallest.

C

Hoftevidde - Mål der hvor hofterne er bredest

D

Benlængde - Mål fra skridtet til gulvet.
Spædbarn = gerne uden ble.

E

Hovedomkreds - Mål rundt om hovedet.

F

Højde - Mål fra hovedet til gulvet.

Størrelsesguide -
Accesories
Handsker

Alle mål tages med et målebånd, direkte på kroppen

A

Hånd - Mål håndfladensomkreds