Tøjforbrug med god samvittighed

Tøjforbrug med god samvittighed

maj 18, 2020

På det hyggelige Østerbro i København, var vi forbi Victoria, på en skøn solrig torsdag morgen. Det første vi møder da døren åbner, er hendes søde Golden Retriever (Theo), som kommer os imøde. Lidt forsigtigt, for nogens vedkommende, klapper vi Theo på hovedet og går indenfor.

 
Victoria er studerende på CBS, og et godt eksempel på, at man sagtens kan leve efter bæredygtige principper, uden at det skal gå udover pengepungen. Blandt andet når hun benytter Nordic Tailors til reparationer og tilpasninger af sit tøj,
fremfor at købe nyt.

Det er tydeligt at Victoria lever efter princippet "Less is more", med fokus på de små glæder i livet, som en god kop morgenkaffe i solen. Victoria fortæller blandt andet om en liste hun har på sin telefon, over små lykkelige stunder, som altid kan tages frem og glædes ved. Lejligheden på Østerbro emmer af kvalitet og lækre gør-det-selv projekter,
som hun og hendes kæreste har lavet.
...
"Jeg har et motto som hedder at jeg skal huske at nyde selv de aller mindste ting i hverdagen. Om dette så er en god kop morgenkaffe, en dejlig blå himmel eller en tur i skoven. Jeg har en lang liste på min telefon hvor jeg skriver alle de små, men meget lykkelige stunder ned".
 
Victoria kommer ind på et af hendes fokusområder omkring det, at få repareret fremfor at smide ud.
Noget som mange er ved at få øjnene op for.
...
"Noget som desværre har skræmt mig, de sidste par år, er hvor utrolig meget tøj der produceres på daglig basis på verdensplan, og ikke mindst hvilke arbejdsforhold, det produceres under. Jeg har selv før i tiden købt tøj uden helt at tænke over det, blot fordi det var på tilbud. Men jo mere bevidst jeg er blevet omkring store tøjkæders enorme produktion af tøj, som ikke kan sælges, og derfor køres til forbrændingen, har jeg klart ændret mentalitet omkring mit personlige tøjforbrug. Jeg gør i første omgang hvad jeg kan, for slet ikke at købe nyt tøj, da det på mange parametre er sund fornuft, at få sit eksisterende tøj repareret. Derfor er det nu også langt vigtigere for mig, at købe tøj af en vis kvalitet, da det holder længere og samtidig har et bedre potentiale i forhold til at blive repareret".
 
 
 
Noget af det Victoria gør for at værne om miljøet og den gode kvalitet, er blandt andet at bygge mange af sine møbler selv. På den måde kan hun og hendes kæreste have mere kontrol over hvilke materialer der er brugt til de møbler de har stående i deres hjem. Derudover fortæller Victoria hvordan det samtidig skaber en god samvittighed, når man ved hvordan det hele er produceret - "sådan noget som billig arbejdskraft osv., hvor medarbejderne nærmest går under slavelignende forhold, er vi ikke tilhængere af, hvilket jo bestemt også er en stor del af en bæredygtig produktion". Det er blandt andet det smukke sofabord i træ, som ses på billederne, som de selv har lavet, hvor den grønne forårsbuket står smukt og pynter. Samtidig fortæller hun om hvordan det netop kan være svært at gennemskue hvad virksomhederne i virkeligheden gør, for at passe på miljøet. "Derfor er det skønt når bæredygtighed er et bærende element i hele virksomheden", fortsætter hun.
...
 
Som vi alle efterhånden er blevet klar over, så er tøjindustrien en af de største syndere i forhold til belastning af miljøet. Det åbner op for at vi kan ændre vores opfattelse af vores tøj, at det rent faktisk betyder noget for os og er mere værd end hvad vi før har tænkt. Tøjreparationer og tilpasninger bliver en større og større del af det at "pleje" sin garderobe. Vi genanvender vores eget tøj, ved netop at få det tilpasset, så det passer vores krop, som den ser ud lige nu. Ej at forglemme de små reparationer, som intet betyder for tøjets udseende, men kan forlænge tøjets levetid med hele 80%. Det er blevet langt mere normalt og vi er heldigvis begyndt at blive informeret mere om hvordan vi kan genbruge.
...
"Jeg tror jeg kan tælle på én hånd hvor mange gange jeg har været hos en fysisk skrædder. Jeg har egentlig aldrig været helt bevidst om hvad en skrædder kunne hjælpe mig med. Da jeg blev opmærksom på Nordic Tailors ændrede min opfattelse sig dog helt vildt. De har formået at skabe gennemsigtighed om præcis hvad det vil sige, at benytte sig af dem som skrædder, og de formår samtidig at gøre det nemt og ligetil. Ikke mindst er det til nogle priser, som jeg, selv som studerende, sagtens kan være med på - og at det bliver afhentet & leveret er jo bare perfekt".
 
 
 
Forårssolen står stadig ind ad vinduerne i køkkenet, da vi skal til at afslutte vores besøg. Det er ved at være tid til at Theo skal ud og luftes, inden Victoria skal være på sit studie til dagens forelæsning.

Tusind tak til Victoria og Theo :)
 
Nordic Tailors
...
  


Video måleguide

Du kan helt selv tage dine mål til din Renew. Hvis ikke du føler dig helt sikker på at tage mål selv, kan du altid bestille et besøg af vores skrædder eller selv besøge vores Studio. Du bestiller besøget her.

Video måleguide

Oplægning af bukser:

 

Indsyning af bukser:

 

Oplægning af kjole/nederdel:

 

Indsyning af kjole/nederdel:


Måleguide

Vores måleguide herunder kan hjælpe dig til at tage de præcise mål.

Størrelsesguide

Alle mål tages med et målebånd, direkte på kroppen

Kvinde

A

Brystvidde - Mål rundt om ryggen, hvor brystet er størst. Gerne med Bh.

B

Talje - Mål der hvor du er smallest.

C

Hoftevidde - Mål der hvor du er bredest

D

Benlængde - Mål fra skridtet til gulvet.

E

Højde - Mål fra hovede til gulvet. Lettest mod en væg.  Husk at påregne få centimeter til at kunne bevæge sig i, ved oplægning af ærmer, så de ikke bliver for korte ved brug.

F

Hovedomkreds - Mål rundt om hovedet.Størrelsesguide

Alle mål tages med et målebånd, direkte på kroppen

Mand

A

Hals - Mål på det bredeste sted.

B

Brystvidde- Mål rundt om ryggen, under armene.

C

Talje - Mål der hvor du er smallest.

D

Benlængde - Mål fra skridtet til gulvet.

E

Ryg - Mål fra nakken til der, hvor din ryg stopper.

F

Ærme - Mål udvendigt fra skuldre til håndled. Husk at påregne få centimeter til at kunne bevæge sig i, så ærmerne ikke bliver for korte ved brug.Størrelsesguide 

Alle mål tages med et målebånd, direkte på kroppen

Barn

A

Brystvidde- Mål rundt om ryggen, under armene.

B

Talje - Mål der hvor taljen er smallest.

C

Hoftevidde - Mål der hvor hofterne er bredest

D

Benlængde - Mål fra skridtet til gulvet.
Spædbarn = gerne uden ble.

E

Hovedomkreds - Mål rundt om hovedet.

F

Højde - Mål fra hovedet til gulvet.

Størrelsesguide -
Accesories
Handsker

Alle mål tages med et målebånd, direkte på kroppen

A

Hånd - Mål håndfladensomkreds